Samband mellan mat och depression

| |

Det finns ett samband mellan mat och depression. Det visar en studie från Harvard. Det är inte första studien som visar att det finns ett samband mellan olika sorters mat och risken för depression. Det som är nytt är att den här studien visar att sambandet skulle kunna bero på att viss mat orsakar inflammation.
Tidigare studier har visat att personer som äter mycket grönsaker och frukt, fisk och fullkorn och vegetabiliska oljor, mer sällan drabbas av depression.
– Det är positivt om mat som vi vet skyddar mot många livsstilssjukdomar även skyddar mot depression, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket.
I Harvardstudien, där medelålders och äldre kvinnor deltog, var läsk, vitt mjöl, rött kött, margarin och fisk förknippade med inflammation. Detta sammantagna ”kostmönster” tycks också vara kopplat till ökad risk för depression. Samtidigt verkar vissa livsmedel – en del sorters grönsaker, särskilt gröna bladgrönsaker, olivolja, vin och kaffe – kunna skydda mot depression.
Harvardforskarna utesluter dock inte att det kan vara andra faktorer än maten som förklarar varför kvinnor som åt den ”inflammatoriska kosten” hade högre risk för depression.
Inflammatory dietary pattern and risk of depression among women – PubMeds webbplats
Källa: Livsmedelsverket

Föregående

Otränade och smala män har bättre skydd mot hjärtinfarkt än tränade och feta

EFSA conclude aspartame and its breakdown products are safe for human consumption at current intake levels

Nästa