Årets Dietist – Stefan Pettersson, specialist inom Idrottsnutrition

| |

Under DRF:s kongress i mars utsågs kost- och nutritionsexperten inom idrott, Stefan Pettersson, till Årets Dietist. Dietistaktuellt säger Grattis! till utnämningen, och ställer den obligatoriska frågan: ”Hur känns det?”:

–  Det här vara lika roligt som det var oväntat, säger han. Det känns riktigt gott.

Stefans väg till dietist har var tämligen rak. Som flitig idrottsutövare, tidigare med olika lag- och kampsporter men är nuförtiden enbart fokuserad på taekwondo, väcktes tidigt ett intresse för kombinationen kost och prestation.

– Även om nu dietistprogrammet är kliniskt orienterat har jag haft en väldigt stor glädje av min utbildning i min nuvarande funktion som rådgivare i Sveriges Olympiska Kommitté.

Stefan tog sin magisterexamen 2003 och har sedan dess varit timanställd adjunkt vid institutionen. Direkt efter examen arbetade han också under ett par år på en specialistklinik för sömnstörningar. Övervikt och sömnapné är som bekant en vanlig kombination.

Sedan 2007 har Stefan en forskartjänst vid Institutionen för Mat, hälsa och miljö vid Göteborgs universitet. Han undervisar 20%, är bl a ansvarig för en idrottsnutritionskurs på 7,5 poäng, och forskar resterande del.

– Jag tittar på kost-/vätskeintag och viktreglering inom sporter där man tävlar i olika viktklasser. Arbetet, som skall vara klart 2012, är tänkta att ligga till grund för riktlinjer för viktreglering för dessa sporter..

Det är vanligt förekommande att idrottsmän och kvinnor på på olika sätt försöker reducera sin vikt, strax innan invägning, för att kvalificera sig för en viktklass som ligger under den de egentligen tillhör. Efter invägning försöker idrottaren att snabbt återfå sin vikt men många är fortfarande dehydrerade på tävlingsdagen.

– Med utökade kunskaper hoppas jag att vi kan begränsa omfattningen av denna manipulering och nå ett konsensus bland viktklassporterna. Det är förvånansvärt många i Sverige som ägnar sig åt brottning, taekwondo, judo och andra kampsporter. Kampsport är den 9:e största idrotten i Sverige, internationellt är det ändå större, vilket gör frågan ändå mer angelägen.

Motivering till utmärkelsen: ”Stefan Pettersson har genom sin pedagogiska undervisning entusiasmerat flera av oss dietiststudenter på Göteborgs Universitet. Han visar stort engagemang inom de områden han undervisar och är en förebild för oss studenter. Hans engagemang för idrott, kost och hälsa sträcker sig även utanför universitets väggar, bland annat är han aktiv i Svenska Olympiska Kommittén samt DRFs referensgrupp i idrottsnutrition. Detta ger en hög nivå på undervisningen och ger oss studenter en inblick i tänkbara arbetsområden som dietist.”

Namn: Hans Stefan Pettersson

Examen: Dietistexamen Göteborg, 2002, med. Mag 2003

Aktuell: Årets Dietist

Kortfakta: 37 år, bosatt med flickvännen Angelica i centrala Göteborg.  Flyttade till Göteborg från Katrineholm för 11 år sedan. Ägnar en stor del av sin fritid till träning, främst den koreanska kampsporten taekwondo där han även är instruktör.

Bästa kostråd: Regelbundenhet och variation

Vanligaste missuppfattningen: Finns många inom kost och idrottsområdet, men dessa två är vanligt förekommande (miss)uppfattningar: 1.Att man inte bör äta sent på kvällen efter ett träningspass, och 2. att multivitaminpreparat är en nödvändig del av kosthållningen pga ett förhöjt näringsbehov i kombination med att dagens livsmedel inte innehåller tillräckligt med näringsämnen..

Äter helst en fredagskväll: Egentligen vad som helst, men en extra stor portion kyckling med röd curry på avhämtning från kvarterets thairestaurang är inte helt fel.

En bok alla måste läsa: Är mer av en tv-tittare än en bokläsare. Läser jag blir det nog mest facklitteratur

Lyssnar på just nu: El Niño, men är allätare gällande lite tyngre/hårdare musik

Motto: ”Så länge man inte ger upp, har man inte förlorat”

Föregående

Hållbara matvanor inte dyrare

Researchers Discover New Fat-Fighting Pathway

Nästa