Årets Dietist: Teamet bakom Matkassen

| | ,

Team Matkassen, fr.v: Julia Bäcklund Tina Dahlberg (foto: Privat)

Många regioner har som mål att främja folkhälsan och arbeta med hälsosamma levnadsvanor – men ofta ges inte utrymme för de förebyggande insatserna. Att jobba praktiskt och konkret är något som många dietister brinner för och teamet som tidigare i våras fick utmärkelsen Årets Dietist av Dietisternas Riksförbund (DRF) är inspiratörer och förebilder för många kollegor.

Julia Backlund och Tina Dahlberg är legitimerade dietister vid Centrala Barnhälsovårdsenheterna inom Västra Götalandsregionen. De saknade ett enkelt och konkret sätt att omsätta råden kring hälsosamma matvanor i praktiken. Då föddes idén till Matkassen – bra mat för dig och familjen.

Sedan några år tillbaka har de arbetat vidare med att utveckla och förbättra det uppskattade konceptet som är ett verktyg för att sprida matglädje, inspiration och kunskap, samtidigt som det underlättar för familjer att äta snabblagad och prisvärd mat. Genom konceptet Matkassen har de gjort dietistens kompetens mer tillgänglig och många har uppskattat att kunna ställa frågor om såväl praktiska matlagningsknep som evidensbaserade kostråd.

– Forskning visar att hälsosamma matvanor är en av de mest avgörande faktorerna för att vi ska ha hälsa och förebygga ohälsa. En tidig satsning på matvanorna påverkar hälsan genom hela livet, säger Tina Dahlberg.

– Arbetet med Matkassen öppnar upp för dialog med familjerna och är ett bra sätt att främja hälsosamma matvanor. Dietistens breda kompetens inom näring, hälsa, matkultur och matens miljö- och klimatpåverkan gör att vi kan omvandla råd och rekommendationer om hållbara matvanor till bra mat på tallriken som passar olika individers förutsättningar och behov, menar Julia Backlund.

Verktyg för kunskap, inspiration och matglädje

Matkassen innehåller enkla och snabblagade recept som utgår ifrån Nordiska Näringsrekommendationer, samt veckomenyer och inköpslistor för familjer. Recepten finns tillgängliga för alla på vgregion.se/matkassen.

Matkassen gör hälsosamma matvanor mer tillgängligt för alla, oavsett matlagningskunskaper och ekonomi, och konceptet används bland annat i hälsofrämjande arbete i några av landets regioner.

– Den stora ohälsa vi ser idag kopplat till matvanor går att vända, genom förebyggande arbete och tidiga insatser. Dietister gör skillnad genom att kommunicera hälsosamma matvanor. Att satsa mer på förebyggande arbete kan ge stora vinster för såväl hälsa som ekonomi, och borde prioriteras i större omfattning, avslutar Julia Backlund.

Text: Kajsa Asp Jonson

Föregående

Brister i särskild celltyp kan vara orsak till ulcerös kolit

Tio år efter fetmaoperationen: Så blev livet?

Nästa