Logo

Annons:

”Fråga Liv” – Livsmedelsverkets snabbguide för gravida

– Vi vill underlätta för gravida i vardagen, i just den stund som de funderar över om ett specifikt livsmedel är säkert eller inte, säger … Läs mer

– Vi vill underlätta för gravida i vardagen, i just den stund som de funderar över om ett specifikt livsmedel är säkert eller inte, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Teman och olika nivåer

I de uppdaterade webbsidorna är informationen uppdelad på flera undersidor med olika teman. Tanken är att göra informationen mer överskådlig. För att tillgodose olika gruppers behov är informationen uppdelad i två nivåer; en första, enklare nivå och en fördjupad nivå med information för er som arbetar inom mödrahälsovården och för intresserade gravida. Denna nivå syns inte direkt utan klickas fram på en ”Visa mer”-länk. Någon särskild handledning för mödrahälsovården kommer därmed inte att behövas, utan den nuvarande handledningen tas bort.

Ny sökfunktion – Fråga Liv

Vid sidan av tema-texterna finns den nya sökfunktionen – ”Fråga Liv”. Syftet är att snabbt kunna söka fram information om ett specifikt livsmedel är säkert eller inte när man är i affären eller borta på middag, eller vid ett rådgivningssamtal på barnmorskecentralen.

– Vi uppmuntrar både er i mödrahälsovården och gravida att läsa temasidorna för att få en helhetsbild av vad som är bra mat under graviditeten, och använda ”Fråga Liv” som ett komplement, säger Åsa Brugård Konde.

Omfattande genomgång av ny kunskap på området

Den nya sökfunktionen har utvecklats parallellt med en omfattande genomgång av ny kunskap på området och råden uppdateras och publiceras allt eftersom de blir klara. Hittills har råden om listeria, toxoplasma och koffein uppdaterats. Genomgången visar att det mesta står sig, men vissa mindre justeringar har gjorts. I samband med publiceringen av de nya webbsidorna finns även uppdaterade råd om hälsosamma matvanor.

– Bra matvanor är en förutsättning för att barnet och den gravida ska få tillräckligt med näring. Men forskningen tyder även på att de kan bidra till att minska risken för graviditetskomplikationer, säger Åsa Brugård Konde.

Livsmedelsverket har även gått igenom vetenskapliga studier om probiotiska mikroorganismer under graviditet och amning. Utifrån den genomgången bedömer verket att det inte finns tillräckliga skäl för att vare sig rekommendera eller avråda från intag av probiotiska mikroorganismer under graviditet och amning.

”Fråga Liv” för gravida

Källa: Livsmedelsverket

Publicerad: 2020-06-17

Mest lästa

loading

Annons:

Nyfiken på Dietisten?