Friskare och längre liv med nya NNR-metoden!

| |

Glöm 5:2, 16:8, LCHF och GI. De nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR5) visar vägen till matvanor som gör dig friskare och minskar risken för övervikt, högt blodtryck, stroke, högt kolesterol, diabetes och benskörhet.NNR5 sätter fokus på goda vanor, mat med mycket näring och en helhetssyn på hälsan.
– Hälsosamma matvanor behöver inte vara så komplicerat. De nya uppdaterade näringsrekommendationerna handlar om att göra hälsosamma val och att skapa långsiktigt sunda vanor. Lättillgänglig och tydlig information är en förutsättning för att vi ska kunna göra egna medvetna val. Dietisten översätter och konkretiserar rekommendationerna till råd om bra mat på tallriken, anpassat efter individen, säger Karin Kauppi från Dietisternas riksförbund.
– Det är enkelt att skapa hälsosamma och hållbara matvanor med utgångspunkt i vardagsvanorna. Välj fisk eller vegetariskt istället för korv och andra kötträtter. Byt standardmjölk mot lätt- eller mellanmjölk som är berikad med D-vitamin. Lägg till mat som ger mervärden, såsom grönsaker, bönor och rotfrukter, hjärtvänlig rapsolja och bröd med fullkorn, gärna med hela korn, nötter och frön, säger Karin Kauppi.
– Nya NNR är riktlinjer om matvanor som bidrar till att vi håller oss friska och som ger den näring vi behöver. En viktig förändring jämfört med tidigare versioner är att fokus flyttas från mer exakta mängdangivelser och energiprocent till rekommendationer om hälsosamt fett och bra kolhydrater, säger Karin Kauppi.
De nordiska näringsrekommendationerna baseras på kunskaper kring livsstilsrelaterade sjukdomar och syftar till att förbättra folkhälsan. Hälsosamma matvanor är en viktig del i att förebygga hjärtkärlsjukdomar, benskörhet (osteoporos), vissa cancertyper, typ-2 diabetes och relaterade följdsjukdomar.
Varannan svensk väger för mycket, 40.000 svenskar dör varje år i hjärt-kärlsjukdom och lika många drabbas av cancer. Därför fokuseras råden kring att vi behöver äta mer grönsaker, frukt, fisk och fullkorn, byta ut hårt fett mot mjukt, och minska på salt och socker (främst från läsk, godis, glass, snacks, kakor).

  • Mer fullkorn, grönsaker, frukt och bär för mer vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer, samt för att de ger lite energi i förhållande till volym, vilket gör det lättare att hålla vikten och minskar risken för diabetes och hjärtkärlsjukdom
  • Mer fisk för fettsyrornas skull och för att tillföra bland annat D-vitamin, jod och selen
  • Mjukare fett och mindre salt för att förebygga hjärtkärlsjukdomar
  • Mindre socker för att öka näringstätheten i kosten som helhet, och för att minska övervikt och fetma.

För ytterligare upplysningar om NNR5 kontakta Karin Kauppi,
leg. dietist, Projektkoordinator Dietisters samtal om levnadsvanor, DRF
tfn: 070-733 98 96
E-post: karinkauppi@drf.nu
Källa: DRF

Föregående

Ingen koppling mellan celiaki och autism

Ökad risk för hjärtproblem som förvånar

Nästa