Matcirkeln blir grönare

| |

För att uppmuntra till mer hållbara matvanor har Livsmedelsverket tagit fram en grönare version av Matcirkeln. I den tar de växtbaserade alternativen betydligt större plats än tidigare.

Matcirkeln är ett pedagogiskt verktyg som används för att visa hur man kan äta varierat för att få i sig en bra mix av näringsämnen varje dag. Den består av sju grupper med livsmedel, och varje grupp innehåller liknande näringsämnen. Tanken är att man varje dag ska äta något ur respektive grupp för att få en hälsosam variation i sina matvanor.

Första modellen av Matcirkeln togs fram av Statens institut för folkhälsa på 60-talet. I den gamla versionen saknades många vego-livsmedel som i dag är en självklarhet i matbutikerna. Den nya Matcirkeln har därför kompletterats med bland annat vego-drycker, nötter och fröer. Och baljväxterna har fått en mycket mer framträdande roll, eftersom de är livsmedel med egenskaper som gör att de passar in i fler grupper.

– Det är viktigt att poängtera att endast de berikade vego-produkterna kan närma sig näringsvärdet i de traditionella mejeriprodukterna. Därför behöver den som bara äter vegetariskt välja till exempel havredryck som är berikad med kalcium och D-vitamin, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Läs mer om Matcirkeln här.

Bild: Livsmedelsverket

Föregående

Fysiskt jobb ger inte bättre kondition

Mag- och tarmbakterier påverkar insulinkänsligheten

Nästa