Ny sensor mäter blodsockret

| |

En liten sensor baserad på nanoteknik, stor som ett riskorn, ska kunna implanteras under patientens hud och mäta blodsockret kontinuerligt. Om norska teknikföretaget Lifecare lyckas kan det bli slut på att sticka fingret flera gånger om dagen.

Forskningsprojektet som Lifecare-sensorn är en del av heter Forgetdiabetes och syftet är just att underlätta vardagen för alla som lever med diabetes. År 2021 fick företaget godkännande att testa de nya sensorerna på människor.

Istället för frekventa nålstick kan Lifecare-sensorn övervaka glukosnivån kontinuerligt. Resultatet går att läsa på en ansluten enhet, till exempel en insulinpump, en smart klocka eller en app på mobilen. Systemet kan även skicka ett meddelande om glukosnivån rör sig utanför den önskade nivån.

– På sikt hoppas vi kunna utveckla en sluten lösning som implanteras i bukhålan där användaren har både en sensor som mäter glukosnivån kontinuerligt och en implanterad pump som tillför insulin och glukagon i samma operation, säger Rune Frisvold, COO för Lifecare.

Bild: Diabetes Wellness

Föregående

Snusare löper ökad risk att dö i förtid

Fysisk kondition en vattendelare

Nästa