Ny studie visar samband mellan glutenmängd och risk för celiaki

| |

Mängden gluten har betydelse för uppkomsten av celiaki hos barn med förhöjd risk för celiaki. Det visar en stor studie från Lunds universitet. Den blir en viktig pusselbit i Livsmedelsverkets pågående översyn av råden om hur man ska introducera gluten till spädbarn.

Den så kallade TEDDY-studien, ledd av forskare från Lunds universitet, har undersökt drygt 6 600 barn med förhöjd risk att utveckla celiaki i bland annat Sverige och Finland.
Forskarna har kunnat visa att mängden gluten har betydelse för uppkomsten av celiaki hos barn med ärftlig risk. Ju mer gluten de barnen åt under de första fem levnadsåren, desto större var risken att de utvecklade celiaki. Forskarna påpekar dock att majoriteten av barnen med förhöjd risk för celiaki inte utvecklade sjukdomen.
– Det här är en viktig pusselbit som vi har väntat in i vår pågående översyn av råden om introduktion av gluten, säger Ylva Sjögren Bolin, immunolog och nutritionist på Livsmedelsverket.
Med tanke på att de flesta barn, även de med förhöjd risk, inte utvecklar celiaki är det viktigt att de råd som tas fram är noggrant avvägda, så att inte människors vardag begränsas i onödan. I Sverige har ungefär två procent av befolkningen celiaki.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften JAMA:

Källa: Livsmedelsverket

Föregående

Ny rapport om natrium – stärkt underlag att begränsa saltintaget

Startskott för uppdatering av nordiska näringsrekommendationer

Nästa