Stark koppling mellan tandlossning och IBD

| |

Inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, är kopplat till ökad risk för parodontit, det vill säga tandlossningssjukdom. Det visar nya publikationer från ett europeiskt forskningsprojekt som utforskat sambandet mellan de två sjukdomarna.

Att parodontit kan kopplas till diabetes och hjärt- och kärlsjukdom är redan väl känt. Men sambandet mellan parodontit och IBD är inte lika väl utforskat i stor skala i en europeisk kontext.

Nu visar två publikationer från ett stort forskningsprojekt med danska patienter att det finns en stark koppling mellan sjukdomarna.

– Studien visar att patienter med IBD har mer parodontit och färre tänder jämfört med personer utan IBD. Vi ser också att patienter med både IBD och tandlossning får en förvärrad tarmsjukdom med en högre aktivitet än patienter med IBD som är friska i munnen, säger Andreas Stavropoulos, professor och övertandläkare vid Odontologiska fakulteten vid Malmö universitet och en av forskarna bakom studien.
Parodontit ger till en början relativt milda symptom, som att tandköttet blöder när man borstar tänderna, men kan leda till tandlossning om det inte behandlas i tid.

– Sammantaget visar studierna att munhälsan hos patienter med IBD borde följas upp bättre för att förhindra utvecklingen av parodontit och tandlossning hos den här patientgruppen, avslutar Kristina Bertl, universitetsadjunkt och tandläkare på Odontologiska fakulteten.

Stock.adobe.com

Föregående

Ämne i äppelträd kan förbättra dialys

Utmaningar och lösningar för en god folkhälsa

Nästa