Svenskarnas matvanor blir både sämre och bättre enligt SLV

| |

Positivt är att fler använder flytande matfett i matlagningen. Sämre är att fler väljer matfetter med mer mättat fett på smörgåsen. 
– Uppenbarligen finns det en förvirring kring fettvalen, men det är glädjande att fler väljer oljor och flytande mattfett i matlagningen, säger Wulf Becker, chefsnutritionist på Livsmedelsverket.
Det visar en undersökning som Livsmedelsverket har gjort. Tusen personer mellan 16 och 80 år har blivit intervjuade om sina matvanor. Resultaten tyder på att det är en ganska liten del av befolkningen som följer Livsmedelsverkets kostråd om 500 gram frukt och grönsaker per dag, fisk 2-3 gånger per vecka och lättmargarin på smörgåsen.
– Kostråden lyfter fram det som vetenskapen visar är viktigast för att må bra både nu och i framtiden. Till exempel minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, framhåller Wulf Becker.
För få äter enligt kostråden
Inte ens var tionde person över 16 år äter frukt och grönt fem gånger om dagen och bara en av tio äter fisk tre gånger i veckan.
Fler än tidigare använder däremot flytande matfetter i matlagningen, medan färre använder lättmargarin på smörgås.
Tre av tio uppger att de äter söta och feta livsmedel som godis, bakverk, snacks, läsk/saft varje dag.
Skillnader
I Livsmedelsverkets undersökning finns det tydliga skillnader mellan olika grupper. Män äter mer pommes frites och dricker mer läsk och saft än kvinnor. Män äter också mer sällan frukt och grönsaker.
Oförändrat index om matvanor

En sammanvägning av dessa frågor till ett index, som speglar kostens kvalité, visar ett medelvärde på 6 av maximalt 12. Indexet är något högre för kvinnor än för män. Skillnaden jämfört med tidigare undersökningar från 2005 och 2006 var liten.
Källa: SLV

Föregående

Vitamin C Intake Associated With Lower Risk of Gout in Men

Nu finns råd om Bra Mat till Gravida och Ammande på sex språk

Nästa