Svenskt ekofokus på en av världens största matmässor

| |

Tjugo svenska utställare medverkar i Jordbruksverkets monter på Internationale Grüne Woche i Berlin. Här visar de upp ett smörgåsbord av hållbara mat- och dryckesupplevelser. 

Mässan i Berlin lockar den matintresserade allmänheten – senaste upplagan 2020 drog runt 400 000 besökare – men också internationella beslutsfattare och nyckelpersoner inom livsmedelsbranschen. Tillställningen är ett stort tillfälle att marknadsföra den svenska livsmedelsproduktionens mervärden: hög djurvälfärd, mindre klimatpåverkan och smittsäker hantering.

I den svenska montern kan besökarna till och med den 29 januari provsmaka och handla allt ifrån kryddor, grillsåser, honung, älgburgare, tacos och kaviar. I dryckesväg finns exempelvis hantverksöl, läsk och kaffe. Produkterna som visas på mässan är ekologiska med EU-certifiering eller KRAV-märkning eller är sådana som utställarna arbetar på att ställa om och certifiera. I mötet med konsumenterna får de svenska producenterna värdefulla erfarenheter och kontakter som kan hjälpa dem att starta eller utveckla sin exportverksamhet.

En hållbar livsmedelsproduktion är också ett av de övergripande målen för Sveriges ordförandeskap i EU. Förbättrad djurvälfärd, hållbar användning av bekämpningsmedel och utvecklingen av bioekonomi är några av de frågor som kommer stå på dagordningen.

– Jag var glad och stolt över att inviga den svenska montern på Grüne Woche som erbjuder ett smakprov av våra hållbara svenska jordbruksprodukter och livsmedel som kännetecknas av hög djurvälfärd, låg antibiotikaanvändning i djurproduktionen och jämförelsevis liten miljö- och klimatpåverkan, säger statssekreterare Dan Ericsson.

Bild Bernhard Ludewig/Jordbruksverket

Föregående

Stora skillnader i stillasittande på jobbet

Håll basen grön

Nästa

Lämna en kommentar